Inleiding
Amersfoort staat voor een open, transparant en toegankelijk bestuur dat de stem van haar inwoners waardeert en hen actief betrekt bij de uitdagingen van de stad. De stad staat voor grote opgaven en transities. We werken nauw samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, om duurzame oplossingen te vinden voor de toekomst van Amersfoort, terwijl we ook de directe zorgen van onze inwoners serieus nemen.
Polarisatie was in 2024 helaas het woord van het jaar. Ook in Amersfoort zien wij dit terugkomen in dagelijkse gesprekken en ontmoetingen. Spanningen in de wereld vertalen zich ook lokaal. We zijn trots op de Amersfoortse samenleving die in 2024 weerbaar is gebleken en open blijft staan voor het luisteren naar elkaar, verplaatsen in andere perspectieven en het actief opzoeken van elkaar. Samen met de raad blijft het college zich daarvoor inzetten.
In 2024 hebben we onze Amersfoortse lobby-agenda opgesteld en gedeeld met de raad en (regionale) samenwerkingspartners. Daarmee geven we deze samenwerkingen in de komende jaren verder vorm.
In 2023 werd de telefonische bereikbaarheid van de gemeente als slecht beoordeeld. Na verbeteracties is de bereikbaarheid sterk verbeterd. We zijn erg blij met de resultaten en blijven werken aan een goede bereikbaarheid. In 2024 kunnen ouders voor het eerst een dubbele achternaam kiezen. Waarvan ook direct gebruik werd gemaakt.
Het aantal meldingen over de openbare ruimte blijft stijgen. Het is goed om te merken dat inwoners betrokken zijn bij wat speelt in hun directe omgeving en de moeite nemen om een melding te doen. Wij hebben gewerkt aan het verbeteren van het doen van een melding. Dit heeft nog niet tot hogere klantwaardering geleid en blijft dus om aandacht vragen.
Verschillende datalekken lieten zien hoe kwetsbaar de digitale samenleving kan zijn. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke gegevens goed en adequaat worden verwerkt door de overheid en niet in de handen van anderen terecht kunnen komen. We blijven inzetten om de digitale weerbaarheid van de organisatie en de samenleving te versterken.
De gemeente Amersfoort investeert in begrijpelijke communicatie en toegankelijkheid. Ambtenaren worden getraind in B1-schrijven en het maken van toegankelijke stukken. Veel gebruikte brieven zijn herschreven en inwoners kunnen onduidelijke teksten melden.
Ook worden Woo-verzoeken en besluiten actiever openbaar gemaakt via een vernieuwde website. Het aantal Woo-verzoeken steeg licht. Er kwamen minder bezwaar- en beroepszaken binnen dan in 2023, vooral in het sociaal domein. Ten aanzien van een dreigende juridificering in de samenleving is dat een opvallende ontwikkeling. We blijven inzetten om klachten en zorgen zo snel mogelijk te bespreken en informeel met elkaar op te lossen.
Er zijn in Amersfoort tal van inwoners en organisaties die op allerlei manieren initiatief nemen. Daar zijn wij trots op. Bijzonder is dat initiatiefnemers elkaar – bijvoorbeeld via Bewoners033 – ook opzoeken om te leren van elkaar en de ander een stap verder te helpen.
Het rekenkameronderzoek concludeerde dat Amersfoort duidelijke participatieprocessen heeft, maar concrete doelen en kwaliteitscriteria mist. De gemeente werkt aan verbeteringen. We blijven open staan voor nieuwe initiatieven. Zo is er in 2025 een opdracht opgesteld voor de eerste gelote Burgerraad over afval, die in 2025 start. Ook draaien we actief mee in het URBACT-netwerk van de EU, waarin medewerkers van Europese steden kennis delen over stadsontwikkeling en participatie.
We hebben in 2024 gemerkt dat de uitwerking van het referendum parkeren nog steeds een impact heeft op de gesprekken die wij hebben met inwoners en partijen uit de stad over diverse onderwerpen. We blijven investeren in laagdrempelige ontmoetingen en in gesprek gaan over onderwerpen die voor de samenleving en het openbaar bestuur van belang zijn.
Op basis van het principe ongelijk investeren geven wij sommige plekken in de stad extra aandacht. In dat kader is in 2024 het meerjarige programma Wij-Liendert vastgesteld. Een programma voor en met alle inwoners en ondernemers uit de wijk. Het doel is om te zorgen voor meer kansen: meer kans op werk, betere scholing en minder armoede. In het Soesterkwartier is met veel enthousiasme en energie door bewoners een wijkberaad georganiseerd. De aanbevelingen passen goed in de uitvoering van het wijkperspectief Soesterkwartier.