Programma's

3. Programma Bedrijvigheid

Inleiding

In het programma bedrijvigheid komen veel onderwerpen bij elkaar: veiligheid, leefomgeving, groen en klimaatadaptatie, circulariteit, kunst, cultuur en evenementen, milieu en dierenwelzijn en economie. Het programma raakt meerdere uitgangspunten: goed leven binnen de grenzen van onze aarde, een thuis voor iedereen maar ook welzijn en sociale rechtvaardigheid; we werken voor de inwoners aan een leefbare, veilige, groene en levendige stad.  
In 2024 heeft de programmering van het ICOON Theater in Vathorst, mede door samenwerking met Flint en Theater de Lieve Vrouw, vorm en uitvoering gekregen. Daarnaast heeft het Rietveldpaviljoen, als icoon van onze stad, een toekomstbestendige en duurzame invulling gekregen. De plannen voor de renovatie en verduurzaming krijgen hierdoor ook steeds meer vorm. Ook is er voor twee jaar een theaterbroedplaats bijgekomen op de Heiligenbergerweg (voorheen KOSMIK) waar Theater Vooropleiding is hoofdhuurder geworden. Verder werken we aan een nieuw podium voor Flint, Lieve vrouw en Fluor en is het podium in de vijver Emiclaer teruggeplaatst. Ook is de eerste Nachtburgemeester van Amersfoort aangesteld; een ambassadeur van het Amersfoortse nachtleven met hart voor de stad en haar nachtleven. 
Het versterken van de economie hebben wij gedaan door in te zetten op duurzaam, slim, sociaal en circulair ondernemerschap. Zo hielp de gemeente ondernemers met praktische ondersteuning, kennis en inspiratie en het toekennen van subsidies. Een mooi voorbeeld daarvan de investering van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) in NEFFA, een bedrijf dat de traditionele kledingindustrie uitdaagt met materialen die het milieu minder vervuilen. Daarnaast maakten we een start met het Omgevingsprogramma Circulaire Economie en werd het Omgevingsprogramma Werklocaties in januari 2025 vastgesteld.  
Afgelopen jaar is ingezet op de aanpak van ondermijnende criminaliteit, veilig opgroeien en digitale veiligheid. De capaciteit op het gebied van ondermijning is uitgebreid. Daardoor konden meer controles worden gehouden en kon meer casuïstiek worden opgepakt.  Zo hebben ca. 130 controles plaatsgevonden en hebben wij ondernemers voorgelicht over de gevaren van ondermijnende criminaliteit. Daarnaast werkt de gemeente aan leefbaarheid en veiligheid in prioriteitswijken door gebiedsgerichte aanpakken en samenwerking met bewoners en ondernemers. Toezicht en veiligheid in de binnenstad heeft extra aandacht gekregen en is structureel verbeterd met fietsstewards, susteams en toezichtteams.    
De BOA capaciteit is uitgebreid om naast het reguliere toezicht in de wijken meer op jeugd te focussen. Rond de jaarwisseling is er ingezet op het voortijdig afsteken van vuurwerk en het afsteken van illegaal vuurwerk. Bij code rood en oranje mag in huis niet meer gestookt worden. Er zijn regels opgesteld voor houtstook die gehandhaafd worden. Ook excessief verkeerslawaai wordt aangepakt om overlast te voorkomen. 
Het deelprogramma dierenwelzijn is vastgesteld. Ook is de uitvoering gelijk opgepakt. Er heeft in 2024 een succesvolle pilot plaatsgevonden waarbij 100 paddentrapjes in straatkolken zijn aangebracht. Er is een actieplan opgesteld voor een diervriendelijkere aanpak voor ervaren overlast van knaagdieren en ganzen. Pilotprojecten op dit gebied starten in 2025. Ook is er samen met evenementenorganisatoren gewerkt aan het toetsingskader voor evenementen met dieren, dat begin 2025 wordt geëvalueerd en vanaf het evenementenseizoen 2025 wordt toegepast bij de vergunningverlening.  
Om Amersfoort gezond, leefbaar en economisch sterk te houden óók bij een veranderend klimaat moet de leefruimte voor bomen, planten en dieren behouden blijven en meegroeien met de stad. Bij het ontwikkelen, inrichten en beheren van de stad zijn natuur, groen, water en bodem zoveel mogelijk leidend. Daarvoor is het omgevingsprogramma Groen-Blauw opgesteld.  
De stad is het afgelopen jaar ook groener geworden. In 2024 is 4.414 m2 aan daken van woningen en 969 m2 aan daken van bedrijven vergroend met de subsidieregeling voor groene daken. Ook hebben we 642 bomen en 3.768 m2 planten weggegeven aan particulieren. Bij het verlenen van een kapvergunning aan particulieren geven we herplantadvies. We zetten in op het planten van bomen in de openbare ruimte. Maar door de vele regen afgelopen jaar is het planten minder snel gegaan dan gepland. In het plantseizoen 2024/2025 planten we alle bomen die voorzien waren voor het plant-seizoen 2023/2024. We deden verdienstelijk mee aan het NK tegelwippen. Inwoners en gemeente wipten in totaal 140.000 tegels. Hierdoor is ruim 12.700 vierkante meter verharding omgevormd tot groen. 

Deze pagina is gebouwd op 05/13/2025 12:00:17 met de export van 05/13/2025 11:46:47